Rimonabantti (Acomplia, reseptilääke) on tarkoitettu ylipainoisille ja lihaville, joiden painoindeksi (BMI) on yli 27 kg/m2 ja joilla on vähintään yksi sydän- ja verisuonitautien riskitekijä sekä niille, joiden painoindeksi on vähintään 30 kg/m2. Kosmeettiseen laihduttamiseen lääkettä ei ole tarkoitettu.

Rimonabantti salpaa endokannabinoidijärjestelmän CB1-reseptoreita. Näitä reseptoreita on vatsan alueen rasvassa, maksassa, ruoansulatuskanavassa, lihaksissa ja aivoissa. Reseptoreiden salpaaminen vähentää syömistä, alentaa painoa sekä vaikuttaa suotuisasti sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin. Pitkäaikainen, liiallinen syöminen on yhteydessä endokannabinoidijärjestelmän krooniseen yliaktiivisuuteen.

Lääkkeen markkinoijan mukaan tutkimukset ovat osoittaneet, että rimonabantti vähentää 20 milligramman vuorokausiannoksena merkitsevästi painoa, pienentää vyötärönympärystä, parantaa HDL-kolesterolia ja triglyseridiarvoja sekä tyypin 2 diabeetikoiden sokeritasapainoa. Noin puolet rimonabantin myönteisistä vaikutuksista veren sokeri- ja rasva-arvoihin on tutkimusten mukaan painonlaskusta riippumatonta.

Kela ei korvaa toistaiseksi lääkettä lainkaan. 28 tabletin pakkauksen hinta apteekissa on 105,95 euroa, 98 tabletin pakkaus maksaa 338,66 euroa.

Vyötärölihavuus aiheuttaa runsaasti sairauksia rasvan kertyessä vatsaonteloon sisäelinten tuntumaan. Vyötärölihavuus lisää muun muassa sepelvaltimotautiriskiä ja lihavuutta pidetään tyypin 2 diabeteksen nopean yleistymisen syynä. Vyötärönympäryksen suositusmitat ovat naisilla alle 84 cm ja miehillä alle 90 cm. Painoindeksiltään normaali henkilökin voi olla vyötärölihava. (EK)



&bfid={f:6273.jpg}